ساختار دستگاه ترکیب رنگ کامپیوتری
دستگاه های ترکیب رنگ کامپیوتری از دو بخش کلی سخت افزاری (hardware) و نرم افزاری (software) تشکیل شده اند. هر یک از این دو بخش قسمتی از کار آماده سازی و تولید رنگ در کد مورد نظر را انجام می دهد:
بخش سخت افزاری دستگاه ترکیب رنگ
در قسمت سخت افزاری میکسر به عنوان همزن و dispenser برای توزیع و تزریق خمیر رنگ استفاده می شود. یکی از اصلی ترین تفاوت ها در انواع دستگاه ترکیب رنگ، تعداد کنیستر یا مخزن نگهداری خمیر رنگ است. در مدل های قدیمی این دستگاه ها 20 مخزن یا کنیستر وجود دارد و با گذشت زمان تعداد آنها کاهش یافته است. به طوریکه در مدل های جدید 16 کنیستر وجود دارد که در اغلب مواقع از 11 خمیر آن استفاده می شود.
نازل های به کار رفته در dispenser های این دستگاه دقت بسیار بالایی دارند. به طوریکه با تنظیمات نرم افزاری تا یک صدم سی سی از خمیر رنگ امکان تزریق دارد.
بخش نرم افزاری دستگاه ترکیب رنگ
به منظور افزایش دقت در ساخت طیف های مختلف رنگی، بخش نرم افزاری این دستگاه امکان افزودن کدهای متنوع وجود دارد. هر یک از کدهای موجود در این بخش بر اساس وزن خمیر رنگ و رنگ پایه(bace) است که در نهایت طیف مورد نظر را تولید می کند. با دستگاه های ترکیب رنگ کامپیوتری امکان ساخت کد رنگ های کاتالوگ های بین المللی که هر یک چندین هزار کد رنگی را شامل می شوند وجود دارد. از شناخته شده ترین کاتالوگ های بین المللی و مورد استفاده در این دستگاه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
Spirit 1050
NCS INDEX 1950
NOVA 2024
RAL
نحوه کار دستگاه ترکیب رنگ کامپیوتری
در مدل های مختلف این دستگاه ها تعداد زیادی مخزن یا کنیستر برای نگهداری پیگمنت های مایع یا خمیر رنگ وجود دارد. رنگ پایه(bace) که رنگی سفید است در ظروف یک، ۴، ۱۰ و ۲۰ کیلویی زیر نازل تزریق خمیر پیگمنت دستگاه قرار می گیرد. بعد از روشن کردن دستگاه، از بخش نرم افزاری کد رنگ انتخاب می شود. سپس بر اساس وزن رنگ و کد انتخابی، مقدار خمیر رنگ توسط دستگاه انتخاب شده و تزریق خمیر رنگ ها توسط dispenser انجام می شود.
میکسر یا همزن ظرف حاوی رنگ پایه(bace)سفید و خمیر پیگمنت را با هم مخلوط می کند. این دستگاه امکان تنظیم زمان میکس را دارا بوده و سفارشی سازی می شود. بعد از اتمام روند تولید، اطلاعات مورد نیاز درباره رنگ چاپ و روی بسته بندی درج می شود.